CEMBURU ITU TIDAK BUTA

KECEMBURUAN DAN BELAS KASIHAN SEORANG SUAMI, PENGORBANAN DAN PEKANYA SEORANG ISTERI

 

عَنْ أَسْمَاءَ بِنْتِ أَبِي بَكْرٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا قَالَتْ : تَزَوَّجَنِي الزُّبَيْرُ وَمَا لَهُ فِي الْأَرْضِ مِنْ مَالٍ وَلَا مَمْلُوكٍ وَلَا شَيْءٍ غَيْرَ نَاضِحٍ وَغَيْرَ فَرَسِهِ

Asma’ bte Abu Bakar radiallahu ‘anhuma berkata: Az-Zubair telah menikahi ku. Dia tidak memiliki sebarang harta dan tidak jua memiliki seorang hamba pun. Dia tiada apa-apa melainkan seekor unta dan seekor kuda.

 

 فَكُنْتُ أَعْلِفُ فَرَسَهُ وَأَسْتَقِي الْمَاءَ وَأَخْرِزُ غَرْبَهُ وَأَعْجِنُ وَلَمْ أَكُنْ أُحْسِنُ أَخْبِزُ وَكَانَ يَخْبِزُ جَارَاتٌ لِي مِنْ الْأَنْصَارِ وَكُنَّ نِسْوَةَ صِدْقٍ

Aku sering memberi makan kepada kudanya, dan membawa air. Aku jua yang membuat bekas untuk mengambil air itu. Aku juga mengadun tepung, tetapi aku bukanlah orang yang pandai mengadun roti. Jiran-jiran Ansar ku membantu membuatkan roti. Mereka merupakan wanita yang baik.

 

وَكُنْتُ أَنْقُلُ النَّوَى مِنْ أَرْضِ الزُّبَيْرِ الَّتِي أَقْطَعَهُ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَلَى رَأْسِي وَهِيَ مِنِّي عَلَى ثُلُثَيْ فَرْسَخٍ

Aku juga sering membawa kurma di atas kepala ku dari tanah az-Zubair yang diberikan oleh Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam. Jarak tanah itu dari rumah ku ialah 2/3 farsakh.

 

فَجِئْتُ يَوْمًا وَالنَّوَى عَلَى رَأْسِي فَلَقِيتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَمَعَهُ نَفَرٌ مِنْ الْأَنْصَارِ

Pada suatu hari, ketika aku membawa kurma di atas kepala ku, aku bertemu dengan Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam, dan bersama-sama baginda ialah sekumpulan orang Ansar.

 

فَدَعَانِي ثُمَّ قَالَ إِخْ إِخْ لِيَحْمِلَنِي خَلْفَهُ

Baginda sallallahu ‘alaihi wasallam memanggil aku, kemudian berkata: Ikh, Ikh (untuk menyuruh unta itu turun) supaya untuk unta itu dapat membawa aku di belakangnya.

 

فَاسْتَحْيَيْتُ أَنْ أَسِيرَ مَعَ الرِّجَالِ وَذَكَرْتُ الزُّبَيْرَ وَغَيْرَتَهُ وَكَانَ أَغْيَرَ النَّاسِ

Aku berasa malu untuk berjalan bersama kaum lelaki. Aku teringat akan az-Zubair dan kecemburuannya. Beliau merupakan manusia yang paling cemburu.

 

فَعَرَفَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنِّي قَدْ اسْتَحْيَيْتُ فَمَضَى

Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam memahami bahawa aku berasa malu, lalu baginda sallallahu ‘alaihi wasallam pun berlalu pergi.

 

فَجِئْتُ الزُّبَيْرَ فَقُلْتُ لَقِيَنِي رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَعَلَى رَأْسِي النَّوَى وَمَعَهُ نَفَرٌ مِنْ أَصْحَابِهِ فَأَنَاخَ لِأَرْكَبَ فَاسْتَحْيَيْتُ مِنْهُ وَعَرَفْتُ غَيْرَتَكَ

Aku menemui Az-Zubair lalu aku menceritakan bahawa Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam telah bertembung dengan aku dan di atas kepala aku ada buah kurma. Ketika itu bersama-sama baginda sallallahu ‘alaihi wasallam ialah sekelompok sahabat. Baginda menurunkan unta supaya aku dapat menaikinya, tetapi aku malu terhadap baginda sallallahu ‘alaihi wasallam, dan aku jua tahu perasaan cemburu mu.

 

فَقَالَ وَاللَّهِ لَحَمْلُكِ النَّوَى كَانَ أَشَدَّ عَلَيَّ مِنْ رُكُوبِكِ مَعَهُ

Az-Zubair berkata: Demi Allah, engkau mengangkat kurma itu lebih berat untuk ku daripada engkau menunggang bersama baginda sallallahu ‘alaihi wasallam.

 

قَالَتْ حَتَّى أَرْسَلَ إِلَيَّ أَبُو بَكْرٍ بَعْدَ ذَلِكَ بِخَادِمٍ تَكْفِينِي سِيَاسَةَ الْفَرَسِ فَكَأَنَّمَا أَعْتَقَنِي

Asma’ berkata: (Aku berterus melakukan hal itu) sehinggalah Abu Bakar menghantar kepada aku seorang pembantu yang menguruskan kuda itu. Hal itu seolah-olah membebaskan aku.

[Sahih al-Bukhari, Kitab an-Nikah, Bab al-Ghairah, hadis no: 4926]

 

Lihatlah sifat Az-Zubair radiallahu ‘anhu. Dia seorang yang pencemburu, tetapi dia memiliki belas kasihan. Lihat Asma’ radiallahu ‘anha. Dia mengetahui sifat cemburu suaminya, lalu dia tidak mahu cuba menceroboh perasaan itu.

Suami isteri, cemburulah, kerana ia bukti kasih sayang. Belas kasihanlah, kerana ia lambang kepercayaan.

PERINGATAN:

Ini bukanlah hujah boleh sesuka hati menaiki kenderaan bersama bukan mahram. Boleh rujuk adab pergaulan lelaki perempuan di sini http://alkahfi.com.my/apabila-adam-bertemu-hawa/ . Al-Imam An-Nawawi ketika mensyarakah hadis ini dalam Sahih Muslim menyebutkan:

 

 وَفِيهِ جَوَازُ إِرْدَافِ الْمَرْأَةِ الَّتِي لَيْسَتْ مَحْرَمًا إِذَا وُجِدَتْ فِي طَرِيقٍ قَدْ أَعْيَتْ ، لَا سِيَّمَا مَعَ جَمَاعَةِ رِجَالٍ صَالِحِينَ ، وَلَا شَكَّ فِي جَوَازِ مِثْلِ هَذَا .

Hadis ini menunjukkan bolehnya memboncengkan seorang wanita yang bukan mahram apabila si wanita berada di jalanan dalam keadaan keletihan. Apatah lagi apabila bersama-samanya adalah sekumpulan lelaki yang soleh. Tanpa syak lagi hal ini dibolehkan untuk keadaan seumpama ini.

 

وَقَالَ الْقَاضِي عِيَاضٌ : هَذَا خَاصٌّ لِلنَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِخِلَافِ غَيْرِهِ ، فَقَدْ أَمَرَنَا بِالْمُبَاعَدَةِ مِنْ أَنْفَاسِ الرِّجَالِ وَالنِّسَاءِ ، وَكَانَتْ عَادَتُهُ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مُبَاعَدَتُهُنَّ لِتَقْتَدِيَ بِهِ أُمَّتُهُ ،

Al-Qadhi ‘Iyadh berkata: Ini khusus untuk Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam, berbeza dengan selain baginda. Sesungguhnya baginda sallallahu ‘alaihi wasallam menyuruh kita untuk menjauhkan diri antara lelaki dan wanita. Kebiasaan Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam ialah menjauhkan diri daripada wanita agar dapat dicontohi oleh umatnya.

 

Bahkan jika diteliti perbuatan Asma’ radiallahu ‘anha menunjukkan hal ini bukan satu kebiasaan sehinggakan dia malu, dan Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam faham perasaan malu itu.

 

Seandainya dengan Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam yang pasti tidak akan membuat perkara tidak baik pun Asma’ enggan menaiki bersama, maka lebih wajarlah untuk berhati-hati daripada menaiki kenderaan bersama orang-orang lain bukan mahram.

 

Wallahua’lam.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *